Monopol

Monopol är nog ett av de mest klassiska och bästa sällskapsspelen som någonsin gjorts. Det är ett riktigt härligt kapitalistiskt sällskapsspel där man ska bli mer förmögen än sina motspelare genom att köpa upp så många gator som möjligt och bygga hus och hotell på dessa. Trots det väldigt enkla upplägget så har monopol varit roten till många familjegräl. De tävlingsinriktade kan bli riktigt irriterade under spelet som egentligen ska vara roligt och underhållande.

Monopol har ett väldigt enkelt upplägg. Vi har en fyrkantig spelplan med 10 rutor per sida. Sex till sju av rutorna består av gator och de resterande rutorna kan vara lite vad som helst. Vissa rutor får man dra ett kort om man hamnar på. Korten kan innehålla både belöningar och bestraffningar. Vi har också rutor som enbart kostar pengar och andra rutor som ger pengar. Rutorna som innehåller gator är sådana som spelarna kan köpa. Alla gator tillhör en serie. En serie kan vara två eller tre gator och och de första gatorna direkt efter start har ett lågt värde. Värdet på gatorna ökar sedan succesivt över spelplanen och de sista gatorna är de som är mest värda. Där har vi Centrum och Norrmalmstorg. Om en spelare hamnar på en gata som du äger så får denne betala hyra. Om du äger alla gatorna i samma serie så blir hyran dubbelt. Om man äger alla gator i en serie så kan man börja bygga hus och sedan hotell på dessa. Ju fler hus man har desto dyrare blir det för motståndarna att hamna på din mark. Det bästa är alltså att ha så många serier av de finare gatorna som möjligt och bygga så många hus, eller ett hotell på dessa. Den spelare som blir av med sina pengar åker ut och det gäller att vara sist kvar. Man kan också byteshandla mellan varandra och köpa, byta och sälja gator till varandra.

En underskattad gata som man vill ha är stationerna. Det är väl egentligen ingen gata men att ha alla fyra stationer ger en ganska bra inkomst och är en sådan miniinkomst som man ofta inte räkna med men den kan gör att man vinner istället för att man försvinner.